Yum, we hebben weer tom yam soep! Maar wat betekent tom yam eigenlijk?

Yum, we hebben weer tom yam soep! Maar wat betekent tom yam eigenlijk?
augustus 27, 2020 admin
In Achtergrond

Een groot dampend bord of een klein kopje tussendoor. In ieder seizoen, op elk moment van de dag. Soep is altijd goed. Dat geldt in ieder geval voor de tom yam soep die je nu bij ons kunt bestellen. Maar wat betekent ‘tom yam’ eigenlijk? Tijd voor een mini-cursus Thais én een klein lesje geschiedenis.

Balans

Het Thaise woord voor koken is ‘tom’ (spreek uit als ‘dtom’). Het woord ‘yam’ (of ‘yum’, zoals Engelstaligen heel toepasselijk zeggen) staat voor een mix van pittig en zuur. Dat zijn de twee belangrijkste smaken van de soep. In de Thaise keuken is balans heel belangrijk. In dit gerecht wordt die gebracht door onder andere citroengras, limoenblad, gember en pepertjes. Maar er is meer dat je over deze yummy soep wil weten.

Unesco?!

De soep wordt wel beschouwd als hét gerecht van de Thaise keuken. Het ministerie van cultuur van Thailand doet momenteel zelfs een poging om de variant met garnaal op de Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid te krijgen. Unesco status dus! Kijk, dat wist je niet hè? 

Kai, moe, kung

Toch weer even terug naar de taal. Want nu je je eerste twee woorden Thais hebt gehad, kunnen we meteen door met de volgende drie. Hoewel de soep niet overal zo pittig wordt gegeten als dat ‘ie wordt opgediend (lees: er zijn veel regionale verschillen), is er één constante: de vulling. In de soep zit namelijk meestal kai (kip), moe (varken) of kung (garnaal). Voor vegetariërs is er dan nog tom yam hed, met paddenstoelen, de variant die je bij STROOM bestelt.


Koninklijk soepje
Wie nog iets dieper in de kom wil kijken, ontdekt dat tom yam al even meegaat. Een Thaise geleerde beweert dat de soep is ontstaan in de Rattanakosin, een periode vanaf 1782. De Thaise Shakespeare van die tijd schreef dat een vrouw charmanter was als ze de soep goed kon maken. En koning Chulalongkorn, die regeerde tussen 1868 en 1910, liet het gerecht opnemen als officieel onderdeel van de koninklijke Thaise keuken. Naar het schijnt was hij enthousiast nadat hij de soep ergens in de provincie had geproefd.

Op de kaart
Heel eerlijk? Wij snappen die beste man. En daarom staat die heerlijk geurende goodness voorlopig bij ons op de kaart. Kom je ‘m snel proeven? We hebben ‘m in twee maten of als onderdeel van ons driegangenmenu.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang leuke tips en aanbiedingen. Ook ben je als eerste op de hoogte bij nieuwe ontwikkelingen.

Uiteraard gaan we respectvol en volgens de privacy wet om met jouw gegevens. En je kunt je ieder gewenst moment weer uitschrijven.

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*