Nog even een keer alle koffiesoorten op een rij: wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen een cappuccino en een flat-white?

Nog even een keer alle koffiesoorten op een rij: wat is nou eigenlijk precies het verschil tussen een cappuccino en een flat-white?
september 7, 2020 admin
In Achtergrond

Laten we voorop stellen dat de meningen over bepaalde zetmethodes en verhoudingen verdeeld zijn. Koffie is een kwestie van cultuur en verschillende landen hebben zo hun eigen benamingen en gebruiken.
Even wat informatie op een rij: 

Het verschil tussen een cappuccino en flat white
De cappuccino is een Italiaanse koffiebereiding, maar oorspronkelijk afkomstig uit Wenen. In Italië hebben ze een ongeschreven regel dat je een cappuccino alleen in de ochtend drinkt. De rest van de dag drinken ze voornamelijk ‘caffè’, wat wij eigenlijk eerder een espresso zouden noemen. 

In Italië drink je een espresso eigenlijk als shot, staand aan de bar

Een espresso als drankje bestaat in Italië eigenlijk niet, het is de benaming voor het apparaat waar de koffie mee gezet wordt. Een caffè bestaat uit één slok koffie: een hele sterke slok welteverstaan. Het is ook mogelijk om een caffè Americano te bestellen, dan krijg je de espresso (die dus geen espresso heet) aangelengd met water.

Soms wordt de cappuccino bestrooid met cacaopoeder, iets wat volgens een barista tegenwoordig trouwens ‘not done’ is, aangezien het je perfect opgeschuimde melklaagje eerder doet verdwijnen. Je kan overigens ook eerst wat cacaopoeder op de koffie strooien en er dan met melk overheen gaan. Zo gaat de cacao zelfs mooi op in de latte art. 

 

Cacao maakt latte art soms nog mooier! Foto via Pexels

De flat-white is uit Australië naar Europa komen overwaaien. Of uit Nieuw-Zeeland. Een discussie die daar ter plaatse af en toe hoog kan oplaaien. Starbucks introduceerde de flat white in 2005 voor het eerst in Amerika en sindsdien is dit debat al gaande. Ik heb een Australiër horen zeggen dat het eigenlijk uit Nieuw-Zeeland komt, maar dat ze in Australië te trots zijn om dat toe te geven, dus laten we het daar maar op houden. 

De benaming komt van de dunnere schuimlaag die op de koffie ligt. De flat white is sterker dan een latte, maar heeft een zachtere textuur dan de cappuccino. 

Hoe men een cappuccino moet zetten, daarover zijn we het eigenlijk wel eens. Een derde espresso, een derde warme melk en een derde melkschuim. Oftewel: 1 espresso met melk en een lekkere dikke laag schuim. 

De basis van de flat white verschilt nogal eens. Soms wordt er een enkele espresso gebruikt, soms een dubbele en soms zelfs een dubbele ristretto. Een ristretto is eigenlijk een iets kleinere en nog sterkere variant van de espresso. De schuimlaag bij een flat white is niet zo dik en eigenlijk hoort er in verhouding dus minder schuim en melk op te liggen dan bij een espresso, dus het is logisch dat er meer koffie in het kopje gaat. Bij Eetwinkel STROOM maken we de flat white dan ook met een dubbele espresso. Het doel is er een mooie laag van dat hele fijne schuim (‘micro foam’) op te schenken.

Andere koffiedranken met melk 

Als je fan bent van koffiedranken met veel melk, dan kan je nog kiezen voor de latte machiatto, cafe latte of koffie verkeerd. Een latte machiatto bevat het meeste melk. Idealiter gaat dat in een mooi glas en heb je dan een laag melk, daarop een laagje espresso en daar boven dan weer een mooie schuimlaag. 

Een koffie verkeerd en een cafe latte wordt vaak als hetzelfde gezien. Bij ons in de zaak maken we daar ook geen verschil tussen. Strikt genomen is een koffie verkeerd eigenlijk gewone koffie met een scheut warme melk. Een cafe latte is een Italiaanse cafe (oftwel: espresso) met warme melk en schuim. Het kopje of glas waar dit in geserveerd wordt is groter dan die van een cappuccino, waardoor er in verhouding wat meer melk in gaat.

 

Zwarte koffie

Dan hebben we nog het verschil tussen een americano, een lungo en een good old filterkoffie. Ja, koffie is ingewikkeld tegenwoordig! 

Over een americano hebben we het eigenlijk al gehad. Dat is een espresso, aangelengd met water. Een lungo is koffie waarbij het water langer door de koffie loopt. Hiervoor heb je eigenlijk een andere maling bonen nodig dan wanneer je een espresso zet. Een filterkoffie hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen, maar het is belangrijk dat je daarvoor een filtermaling gebruikt en geen espressomaling. Overigens zijn hiervoor ook weer verschillende zetmethodes beschikbaar. Opgieten door een papieren filter schijnt echter het gezondst te zijn, omdat het minder effect heeft op het cholesterol.

Kom je op de koffie?

Maar nu dwalen we af. Bij Eetwinkel STROOM zetten we koffie op basis van espresso. We gebruiken specialty coffee van Ikigai Coffee. Zij zorgen ervoor dat de koffieboeren een eerlijke prijs voor de koffie krijgen. En dat wij heerlijke koffie krijgen, door de bonen zelf in Deventer te branden. We krijgen dus altijd een versgebrande toevoer van koffiebonen.

Verder is er de keuze tussen biologische melk, havermelk of sojamelk, mocht je zin hebben in een “witte koffie”. Ook is de cortado te vinden op onze kaart. Dit is een espresso met een vlekje melk erin. Ook wel espresso machiatto genoemd (niet te verwarren met de latte machiatto!). De espresso machiatto wordt namelijk geserveerd in een espressokopje en is dus klein. De melk haalt net een beetje bitterheid van de espresso af. 

En als je echt zin hebt in funky, dan kan je ook nog gaan voor de dirty chai. Dat is een chai latte (warme melk, schuim en een siroop met chai kruiden. Heerlijk zoet en kruidig dus), maar dan met een shot espresso erin. Geserveerd als een latte machiatto.

Voor de hete dagen hebben we natuurlijk ook nog ijskoffie varianten.

Kortom, toe aan een shot caffeïne? Kom even bij ons langs, voor een snelle koffie to go -of een uitgebreide koffiepauze met iets lekkers.